
Anti-money laundering requirements for Insolvency practitioners. What do I need to be aware of? 
 
The following are questions were submitted to the chat during the webinar which took place on 24 March 2021 via Zoom. 

 
Question in the chat  Response  

 

In Bankruptcy or Sequestration cases and 
selling their property and or receipt of 
IPO/IPA/DCC - how do these Regulations come 
into effect? 
 

SUPPLEMENTARY ANTI MONEY LAUNDERING GUIDANCE FOR INSOLVENCY 
PRACTITIONERS 
Refer to paragraph 3.15 
In appointments where the IP becomes vested of the assets of the debtor, (bankruptcy in England & 
Wales and Northern Ireland and sequestration and trust deeds in Scotland), asset sales are 
conducted by the IP as principal. In such cases, the IP, being themselves a relevant person within 
the regulated sector, should apply the occasional transaction provisions and conduct CDD on the 
purchasers of assets for transactions amounting to 15,000 euros or more. 
 

My understanding –  
 
Geography is a factor to consider in assessing 
the risk level and the degree of verification (if 
any) to be undertaken. 
 

Yes, agreed. You should consider location as part of your risk assessment procedures when 
performing customer due diligence.  
 
The money laundering regulations stipulate (Paragraph 33(1)) that a relevant person must apply 
enhanced customer due diligence measures and enhanced ongoing monitoring, …. if there is in any 
business relationship or transaction with a person established in a high-risk third country. Some 
firms may have a longer list of high risk countries than that set out by the UK government in the 
high-risk third country lists. Each business should assess the geographical risk as part of their firm-
wide risk assessment and then decide what level of CDD (or EDD as required) to apply to mitigate 
that risk.  
 
 
CCAB guidance AML guidance explains enhanced due diligence for clients that are higher risk due 
to connections to a high-risk third country will include 

• Obtaining additional information on the customer and its ultimate beneficial owners  

• Obtaining additional information on the intended nature of the business relationship 

• obtaining information on the source of wealth and source of funds of the customer and the 
customer’s beneficial owner  

• where there is a transaction, obtaining information on the reasons for the transactions  

• obtaining the approval of senior management for establishing or continuing the business 
relationship o Increasing the monitoring of the business relationship, by increasing the number 
and timings of controls applied. 

 

https://www.ccab.org.uk/wp-content/uploads/2020/06/Supplementary-Anti-Money-Laundering-Guidance-for-Insolvency-Practitioners-.pdf
https://www.ccab.org.uk/wp-content/uploads/2020/06/Supplementary-Anti-Money-Laundering-Guidance-for-Insolvency-Practitioners-.pdf
https://www.ccab.org.uk/wp-content/uploads/2020/10/AMLGuidance2020.pdf


Are you saying that the fact that it is in a high 
risk location - it is automatic that additional 
verification is needed? 
 

As above.   

Is it absolutely necessary to get written consent 
from an individual prior to carrying out an ID 
check via an electronic source (like 
www.veriphy.co.uk)? 
 

Electronic data sources can provide a wide range of confirmatory material without involving the 
customer. Where such sources are used for a credit check, the customer’s permission is required 
under the Data Protection Act.  
A search for identity verification for AML/CFT purposes, however, leaves a different ‘footprint’ on the 
customer’s electronic file, and the customer’s permission is not required, but they must be informed 
that this check is to take place. 
  

What happens if the third party goes into a 
formal insolvency process and you have relied 
on them, eg, dodgy law firms? 
 

We think in this case you are referring to the third party who performed the client due diligence on 
which you relied. 
 
We think it depends very much on what information you have obtained from the third party, in terms 
of reliance.  
 
If you already have had sight of some of their client due diligence records and have assessed them 
as adequate then this conclusion may not change.  
 
However, if you have not viewed the third party’s client due diligence then you have the choice to 
ask for it to see if it can be made available to you. You could then assess adequacy in light of the 
information you have on the client and third party.  
 
If there is no means of accessing third part client due diligence, then further verification procedures 
would probably be necessary.  
 

Do the ICAEW have approved/recommended 
providers of KYC verification services? 
 

No, but ICAEW provides guidance here.  
 
There is a list of questions for suppliers within this helpsheet.  
 

Has any person been prosecuted and how 
many since POCA came into being 
 

We think this question relates to not submitting a Suspicious Activity report when a suspicion of 
money laundering or terrorist financing exists. The Failure to Report offence (POCA 330 and TA 
21A) applies only within the regulated sector. It occurs when a regulated person fails to report 
knowledge or suspicion of money laundering or terrorist finance. 
 

https://www.icaew.com/technical/tas-helpsheets/ethics/electronic-client-due-diligence
https://www.icaew.com/technical/tas-helpsheets/ethics/electronic-client-due-diligence?fromSearch=1


There have only been a limited number of cases where a prosecution has been made but that law 
enforcement and the supervisory supervisors (who have criminal powers) are starting to take more 
criminal proceedings.  
The only point to make is that it remains an offence not to report and when law enforcement is in the 
process of an investigation and an accountant is involved they are likely to explore whether a SAR 
should have been made and if not, why not.  
 

Where we receive monies under a proceeds of 
crime act recovery do we need to seek DAML?  
It seems daft to need to do that given the police 
have recovered those funds (after a conviction) 
and sent on to us, but are those funds still 
proceeds of crime and so strictly we need the 
defence? 
 

Logically, we think that if the police have been permitted to send funds to you, it may not be 
unreasonable to assume you are permitted to deal with them. 
However, we are trying to obtain a definitive answer and in the meantime, it may be prudent for IPs 
to obtain their own DAML. 

This is not a question but having made one or 
two SARs via the NCAOnline link, I think the 
portal needs an overhaul (in case you ever 
speak to the NCA about such things! - I have 
fed back directly to them). It has broken down 
on me once (where I needed to send in a postal 
report on a firm which required every character 
to be inserted into a separate box!) and it does 
not allow 'special characters' online. It is like 
filling in something from the 1980s, sadly. I think 
it should be simple, quick and trouble free to use 
to achieve its objective. 
 

Your point is well made. The NCA is undertaking a reform of the SAR programme, which should 
result in easier reporting processes for firms.  
 
Engagement sessions have been held with SAR reporters, including those from the banking, legal, 
money service businesses, gaming, casino and accountancy sectors. These have focussed on 
transformation of the SAR online portal into a new system with additional features.  

Would a tipping off risk be grounds for a DAML? A DAML will only protect you from committing a principal money laundering offence. It will not 
protect you from committing a tipping off offence 

 

 


