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WHAT HAPPENS IF I RENEGOTIATE THE TERMS OF A LOAN? 

In this edition of our ongoing series of views and commentary on FRS 102 The Financial 
Reporting Standard applicable in the UK and Republic of Ireland, Financial Reporting Faculty 
staff comment on the appropriate accounting when the terms of a loan are renegotiated. This 
publication replaces and updates the ICAEW Helpsheet on the same topic published in 
September 2015.  

 

Question 
 

I am in the process of renegotiating the terms of an existing loan. Some of the terms – such as the 
maturity date or the rate of interest payable – are likely to change significantly. Will this have any 
impact on my financial statements under FRS 102? 
 
Answer 

 
FRS 102 says that if an existing borrower and lender substantially modify the terms of an existing 
loan, they should account for the transaction as the extinguishment of the original loan and the 
recognition of a new one. In such circumstances, the difference between the carrying amount of the 
loan that has been extinguished and the consideration paid is recognised in profit or loss.  
 
The standard does not define what is meant by ‘substantially’ different terms. This is therefore a 
matter of judgement. The guidance in AG62 of IAS 39 Financial Instruments: Recognition and 
Measurement, which might be referred to when making this judgement, suggests that a difference of 
greater than 10% is considered to be ‘substantially different’. There is, however, no obligation to 
follow the international guidance.  
 
Whatever threshold an entity chooses to apply, it will need to ensure that it is consistent in its 
approach to deciding what is and is not a substantial modification. 
 
FRS 102 does not specify how to account for modifications that are not ‘substantial’. One view is 
that the new carrying amount of the debt should be determined by computing the present value of 
the revised cash flows at the loan’s original effective interest rate, with any adjustment recognised in 
profit or loss at the date of the revision, together with any fees incurred. This approach is illustrated 
in the example below. Other treatments may also be acceptable. 
 
It is possible that a loan that was classified as ‘basic’ is replaced by one that does not meet the 
qualifying criteria and is therefore classified as an ‘other’ financial instrument, or vice versa. The 
terms of the new arrangement will therefore need to be examined closely.  
 
 

  



APPENDIX – WORKED EXAMPLE 

On 1 January 20X1, an entity takes out a bank loan for £5m, incurring an arrangement fee of 
£100,000. Interest of £400,000 is payable annually, in arrears, over the next four years. The loan is 
repayable on 31 December 20X4. The effective interest rate can be calculated as 8.6121%.  
 
Assuming that the loan qualifies as a basic debt instrument, it would be accounted for using the 
amortised cost method as follows: 
 
 

Year 
Carrying amount at 
beginning of period 

£m 

Interest expense  
at 8.6121% 

£m 

Cash outflow 
£m 

Carrying amount at 
end of period 

£m 

20X1 4.900 0.422 (0.400) 4.922 

20X2 4.922 0.424 (0.400) 4.946 

20X3 4.946 0.426 (0.400) 4,972 

20X4 4,972 0.428 (5.400) - 

 

On 31 December 20X1, the bank agreed to modify the terms of the loan so that it will not be 
repayable until the end of 20X6. Interest payments will, however, increase to the current market rate 
of £550,000 per annum. The lender charges a fee of £50,000 relating to the modification. For the 
purpose of this example, this fee is treated as being directly attributable to the issue of the new debt 
rather than the extinguishment of the old one.  
 
The present value of the revised cash flows, including the modification fee, using the original 
effective interest rate of 8.6121%, can be calculated as £5.519m. This compares with the book 
value of the original loan as at 31 December 20X1 of £4.922m, a difference of £0.597m or 12.1%. 
 
Substantial modification 

If the entity concludes that the revised terms are substantially different to the old ones, it would 
derecognise the existing loan and recognise a new one.  The difference between the carrying value 
of the old loan of £4.922m and the initial carrying value of the new loan at £4.950m (ie, £5m less the 
modification fee of £50,000) will give rise to a loss of £0.028m to be recognised in profit or loss. 
 
The new loan, for which an effective interest rate can be calculated as 11.2724%, would then be 
accounted for as follows: 
 

Year 
Carrying amount at 
beginning of period 

£m 

Interest expense 
at 11.2724%  

£m 

Cash outflow 
£m 

Carrying amount at 
end of period 

£m 

     

20X2 4.950 0.558 (0.550) 4.958 

20X3 4.958 0.559 (0.550) 4.967 

20X4 4.967 0.560 (0.550) 4.977 

20X5 4.977 0.561 (0.550) 4.988 

20X6 4.988 0.562 (5.550) - 

 
 
     

     

     

     



Not a substantial modification 

If the entity concludes – perhaps surprisingly in the circumstances – that this does not represent a 
substantial modification then there is no need to derecognise the existing loan. If the approach 
discussed on the first page of this update was adopted the difference between the current carrying 
value of the loan of £4.922m and the recalculated net present value, excluding the modification fee, 
of £5.469m would give rise to a loss of £0.547m to be recognised in profit or loss. The modification 
fee of £50,000 would be expensed as incurred. 
 
The amortised cost method would then be applied to the adjusted carrying amount of the loan using 
its original effective interest rate as follows: 
 

Year 
Carrying amount at 
beginning of period 

£m 

Interest expense  
at 8.6121% 

£m 

Cash outflow 
£m 

Carrying amount at 
end of period 

£m 

20X1 4.900 0.422 (0.400) 4.922 

20X2 5.469 0.471 (0.550) 5.390 

20X3 5.390 0.464 (0.550) 5.304 

20X4 5.304 0.457 (0.550) 5.211 

20X5 5.211 0.449 (0.550) 5.110 

20X6 5.110 0.440 (5.550) - 
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